Arjes repii ja murskaa rakennustyömaan kaikki purkujätteet


Arjes repii ja murskaa rakennustyömaan kaikki purkujätteet

Kivisammoin uusi edustus on saksalainen Arjes, joka on valmistanut vuodesta 2007 lähtien erikokoisia kierrätysmurskaimia. Malliston pienin on nyt kiertänyt monissa kohteissa eri puolilla Suomea demokoneena ja alkuverryttelystä saadut kokemukset ovat Kivisammon mukaan erittäin rohkaisevia. Kaksiakselinen, repijäperiaatteella toimiva murskain suoriutuu monenlaisesta materiaalista tukkeutumatta ja hyvällä kapasiteetilla kokoonsa nähden. 

Arjes on suomeksi pässi, joka komeilee myös saksalaisfirman logossa. Impaktor 250 Evo ei kuitenkaan murskaa jätteitä ym. puskemalla, vaan kahden hitaasti pyörivän akselin avulla.

Kyseessä on kompaktin kokoinen ja valmistajansa mukaan erittäin monikäyttöinen murskain, sillä se nielee mielellään kitaansa monenlaista materiaalia. Nyt tehtyjen ensimmäisten koeajojen aikana sillä on jo hyvällä menestyksellä murskattu muun muassa kierrätysbetonia, kierrätyspuuta, kantoja, muovia, kaupan ja teollisuuden jätteitä, rakennus- ja purkujätettä ja jopa kattohuopaa. 14 tonnin työpainon ansiosta konetta on helppo siirtää maantiellä vaikkapa koukkulaitteella varustetulla kuorma-autolla. Työmaalla laite on nopeasti täydellisessä työkunnossa ja siirtyy Kivisammon mukaan nopeasti ja ketterästi paikasta toiseen.

”Teimme nopeasti päätöksen Arjes Impaktor 250 Evo -murskaimen ottamisesta tuotevalikoimaamme, sillä pienelle kierrätysmurskaimelle on olemassa selvä tilaus. Monella kierrätysalan toimijalla murskattavia laatuja on useita, mutta määrät eivät välttämättä ole suuria. Silti jokainen laatu täytyy käsitellä ja se onnistuu hyvin ketterällä Arjes 250 Impaktorilla. Demokiertueen alkutaipaleen jälkeen tuntuu siltä, että toimijoilla riittää kysyntää pienelle ja monipuoliselle, kaikkia kierrätyslaatuja murskaavalle laitteelle”, aloittaa Petri Ihainen Kivisampo Oy:stä.

Impaktor 250 Evo voidaan varustaa kahdella erityyppisellä, noin 2 800 kilogrammaa painavalla akseliparilla. Toinen on tarkoitettu kierrätysbetonille ja -asfaltille. Toinen jätteille kuten kierrätyspuulle, kannoille, rakennusjätteelle ja muille jätelaaduille.

Monenlaiselle materiaalille

1,5 metriä pitkät ja 680 millimetrin halkaisijan omaavat akselit ovat kiinni päätylevyssään, joka on lukittu runkoon neljällä pultilla. Työmaalla akselit ovat nopeasti vaihdettavissa, kun murskattava materiaali vaihtuu. Akseleiden alla on keskipalkki, jonka molemmilla puolilla on käännettävät sivurostit. Betonia ja asfalttia murskatessa sivurostit pidetään kiinni, jolloin lopputuotteen palakoko on 0–80 millimetriä. Murskattavan materiaalin vaihtuessa sivurostit voidaan avata, jolloin lopputuotteen jaekoko on isompi. Esimerkiksi sitkeä kattohuopa tai kierrätyspuu saadaan näin 0–250 millimetrin kokoisiksi paloiksi.

”Tämä pieni Arjes on parhaimmillaan juuri sellaisella työmaalla, missä on monenlaista materiaalia käsiteltävänä, mutta kohtuullisissa määrissä”, jatkaa Petri Ihainen.

Ensimmäisessä koeajossa kierrätysbetonille saatiin kapasiteetiksi 65–70 tonnia tunnissa. Syötetty palakoko oli 0–700 millimetriä. Iskupalkki- ja leukamurskaimeen verrattuna materiaalin tukkeutuminen ja tuotantokatkokset loistivat Ihaisen mukaan poissaolollaan ja kaikki betonin seassa oleva rauta pilkkoutui noin 100–350 millimetrin pituisiksi pätkiksi ja se eroteltiin magneetin avulla omaksi jakeeksi.

Arjeksessa on vakiona raudan erotusta varten hihnamagneetti ja pölynsidontaan vesisuuttimet syöttösuppiloon ja murskainelementin alle.

Kierrätysmateriaalien murskaus

Akselien pyöritykseen on olemassa kolme erilaista, ennalta säädettyä ohjelmaa. Painekytkimet haistavat muutokset akselien vastuksesta ja säätävät näin pyörityssuuntaa.
”Tämän järjestelmän ansiosta tukkeutumista ei tapahdu. Asetus ”jäte” on osoittautunut kaikille tähän asti murskatuille materiaaleille parhaimmaksi. Se pyörittää tarpeen mukaan akseleita eri nopeuksilla ja vastakkaisiin suuntiin tukkeutumisen estämiseksi”, jatkaa Ihainen.

Dieselmoottorina on Stage V -yhteensopiva ja 129 kilowatin tehoinen Volvo Penta (TAD 581 VE). Avoin rakenne edesauttaa laitteen huoltoa ja puhtaanapitoa. Hihnakuljettimen purkukorkeus on kolme metriä, joka on Ihaisen mukaan tämän kokoluokan laitteelle hyvä. Syöttökoneen kuljettaja voi kaukosäätimen avulla ohjata laitteen toimintoja ja muun muassa siirtää laitetta tarvittaessa. Kaikki hallintatoiminnot löytyvät toki myös murskaimen kyljessä olevista mekaanisista vivuista. Syöttökaukalon koko on 2,25 kuutiometriä.

Olli Päiviö

Osta ja Myy Metallintyöstökoneet Metallitorilla
Ojala Machine